Plattegrond

Een plattegrond is de horizontale doorsnede van de woning, de woning wordt van bovenaf bekeken, meestal getekend op één meter boven de vloer. Een plattegrond wordt getekend aan de hand van de wensen van de opdrachtgever, alleen de relevante informatie wordt weergegeven.

Waarom een plattegrond?
Een plattegrond kan aangepast worden aan de wensen van de opdrachtgever, plattegronden kunnen daardoor voor vele partijen bruikbaar zijn. Voor zowel een opdrachtgever als constructeur. Overleg altijd met de tekenaar welke informatie relevant is, zodat de plattegrond op uw belangen wordt afgestemd.

Een plattegrond aanvragen? Dat doet u hier.

Wat is een plattegrond?

Een plattegrond is een horizontale doorsnede van een woning. De woning wordt als het ware van bovenaf bekeken. Meestal wordt de doorsnede getekend op één meter boven de vloer. Een plattegrond van een gebouw wordt getekend aan de hand van de wensen van de opdrachtgever. Voor elke opdracht is immers andere informatie interessant. Alleen de relevante informatie wordt bij de plattegrond weergegeven.

De doorgesneden delen in een plattegrond, horen te worden getekend met een dikke lijn. Doorgesneden delen kunnen onder andere muren en kolommen zijn. Aanzichten, waaronder interieur en bijvoorbeeld trappen, worden met een dunne lijn weergegeven.

In enkele gevallen, afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever, worden ook het meubilair en eventuele bomen en planten rondom het gebouw weergegeven. Dergelijke objecten ondersteunen het gevoel voor schaal. Een tekening is hierdoor, ook voor een leek, gemakkelijker te interpreteren.

Voor wie?

Zoals eerder genoemd, kan een plattegrond aangepast worden aan de wensen van de opdrachtgever. Hierdoor kunnen plattegronden voor veel verschillende partijen bruikbaar zijn. Een opdrachtgever van een bouwproject zal met name geïnteresseerd zijn in de binnenmaten van de verschillende vertrekken. Voor een constructeur wordt de nadruk gelegd op het soort materiaal en de kolomdoorsneden. Bent u geïnteresseerd in een plattegrond? Dan kunt u altijd met de tekenaar overleggen welke informatie voor u relevant is, zodat de plattegrond op uw belangen wordt afgestemd.

Op deze site kunt u plattegrond aanvragen.