Dakkapel plaatsen of wijzigen

Heeft u voor het plaatsen van een dakkapel een vergunning nodig? Dan dient u over de volgende tekeningen te beschikken:

De kosten voor het maken van deze tekeningen zijn: € 500,- indien de tekeningen van de huidige situatie aanwezig zijn. Zijn de tekeningen van de huidige situatie niet aanwezig? Dan rekenen wij €600,-. 

Vraag hier de tekeningen voor uw dakkapel aan.


Steeds meer mensen kiezen ervoor om een dakkapel te plaatsen, door het plaatsen van een dakkapel creëert u meer ruimte en wanneer u een dakkapel plaatst aan de zonnige kant van uw woning zorgt u er ook voor dat de ruimte optimaal wordt belicht door de zon. Wanneer u overweegt om een dakkapel te plaatsen zult u bij uzelf na moeten gaan welk type dakkapel uw voorkeur heeft. Leveranciers van dakkapellen kunnen dakkapellen met een plat of schuin dak leveren, ook hebt u vaak de keus uit dakkapellen met een één- of tweezijdig verhoogde nok. Daarnaast zult u over de materiaalkeuze na moeten denken, bij de meeste dakkapelleveranciers kunt u kiezen uit een houten of kunststof dakkapel.

Als u weet welk type dakkapel u wenst zult u na moeten gaan of hier een vergunning voor nodig is. Als u kiest voor onze service vragen wij de vergunning voor u aan. Wanneer u aan de volgende voorwaarden voldoet heeft u geen vergunning nodig:

 • De dakkapel heeft een plat dak.
 • Het gebouw waarop u de dakkapel wilt plaatsen, is een reeds bestaand gebouw.
 • De dakkapel wordt geplaatst op het achterdakvlak (de achterkant van uw woning) of op een zijvlak (indien deze niet naar het openbaar groen of de weg gekeerd is).
 • De dakkapel is niet hoger dan 1,5 meter (gemeten vanaf de voet van de dakkapel).
 • De bovenkant van de dakkapel ligt ten minste 0,5 meter onder de nok van het dak.
 • De zijwanden van de dakkapel zijn ondoorzichtig.
 • De zijkanten van de dakkapel liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak.
 • De afstand tot de voorgevel van het gebouw is ten minste 1 meter.
 • De onderkant van de dakkapel ligt ten minste 0,5 en maximaal 1 meter boven de dakvoet.
 • De dakkapel wordt niet gebouwd op een woonwagen, een woonkeet, een tijdelijke woning of andere woningen/woongebouwen die niet permanent bewoond mogen worden.

  Wanneer uw wens niet voldoet aan één van deze voorwaarden dan heeft u een vergunning nodig. Hiervoor moet u een bouwplan in dienen bij de gemeente, voor de aanvraag van een vergunning voor uw dakkapel zijn normaal gesproken 4 bouwtekeningen nodig, dit zijn tekeningen van:

  Dakkapel wijzigen
  De voorwaarden die hierboven werden genoemd zijn ook van toepassing bij het veranderen van een bestaande dakkapel. Wanneer u uw dakkapel aanpast en deze daardoor niet meer voldoet aan één van de voorwaarden zult u ook een omgevingsvergunning aan moeten vragen.

  De kosten van het maken van tekeningen voor een dakkapel zijn € 500,- indien de tekeningen van de huidige situatie aanwezig zijn. Wanneer de tekeningen van de huidige situatie niet aanwezig dan rekenen wij € 600,-.
  Bouwtekening aanvragen.